Zoeken
  • Ella from ECR-Belgium

CO2-koelunit voor Hasseltse ijsfabrikant

De Hasseltse ijsfabrikant Crème de la Crème heeft vorige zomer een flinke uitbreiding doorgevoerd, met als resultaat meer productiecapaciteit en een verdere diversifiëring van het aanbod. In de bedrijfsfilosofie vormt duurzaamheid de rode draad. Dat gaat van 100% recycleerbare verpakking, fairetradeproducten, lactose- en suikervrije varianten, tot donaties aan Plan International België en nu ook de bewuste keuze voor het natuurlijke koudemiddel CO2 in de koelcentrale van SCM Frigo.


Dat de naam Crème de la Crème niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen, mag niet verbazen. Het ijssmaken van dat bedrijf ligt meestal onder verschillende merknamen in de supermarkt, en dat zowel in binnen- als buitenland (Europa, Israël, Hongkong, Singapore, China, Japan en vijftien landen in het Midden-Oosten.) Het bedrijf wil zijn jaarlijkse productie opdrijven tot 10 à 11 miljoen liter ijscrème, sorbet en yoghurt.Recent zijn ook ijssticks in het aanbod opgenomen. Daarvoor werd met Ice Group uit Polen samengewerkt, gespecialiseerd in machinebouw voor ijscrèmeproductie. Ice Group paste de Iglo Line 9000-productielijn aan de specifieke eisen van Crème de la Crème aan waarbij onder meer de mogelijkheid open blijft om nog verder te diversifiëren naar sandwichijsjes.


“Ice Group ontwerpt de volledige productielijn – de vormpjes voor de ijssticks, een chocoladebuffervat van 300 liter, de automatische wikkelmachine Rapid 9000, enz. – met uitzondering van de koelcentrale”, vertelt Johan Van Geeteruyen van de koeltechnische groothandel ECR-Belgium. “Samen met Van Cleven Koeltechniek uit Hasselt, het installatie- en servicebedrijf waarmee Crème de la Crème al langer samenwerkt, hebben we hiervoor gezorgd. Op basis van de koude-eisen zoals berekend door Ice Group, hebben we een performante oplossing uitgewerkt. Het koudemiddel was al snel een thema. In de oorspronkelijke plannen werd uitgegaan van het koudemiddel R449a, waarvan de GWP relatief hoog is (1.397) en hierdoor weinig toekomstperspectief heeft, maar ook met een te laag rendement. We kwamen er al snel uit dat het natuurlijke koudemiddel CO2 een betere oplossing was.”


Plug-and-play

Een kort overzicht van de koudevoorwaarden bij de productie van ijssticks doet bij de ene wenkbrauwen fronsen, terwijl de andere er een geweldige uitdaging in ziet. Het ijsbeslag (de vulling van de ijssticks) wordt aan -5°C in de vormpjes gestort. De snelkoelers blazen daarna ijskoude lucht van -45°C in de productielijn. Op volledige capaciteit wordt de aangevoerde buitenlucht van +20°C in amper twintig minuten naar -45°C gebracht. Dat is een ΔT van 65°C.


De geselecteerde koelunit van SCM Frigo is de PNC MWT 2 x 178 MT + UMCE 2 x 200 BT, met 100 kg CO2-koudemiddel. Die levert 65 kW LT op -48°C verdampingstemperatuur. Daarvoor zorgen twee Bitzer 4TSL-20K semi-hermetische compressoren voor subkritische CO2-toepassingen (40P) uit de Octagon-serie tot maximaal 53 bar. Voor de middendruktrap zijn dat twee Bitzer 4FTC-20K semi-hermetische compressoren voor transkritische CO2-toepassingen uit de Octagon-serie tot maximaal 160 bar.Op volledige capaciteit wordt de aangevoerde buitenlucht van +20°C in amper 20 minuten naar -45°C gebracht. Dat is een ΔT van 65°C"


Bij de Italiaanse fabrikant SCM Frigo ligt de focus op klantspecifieke oplossingen, wat mogelijk is doordat SCM Frigo de design en assemblage van de toestellen volledig zelf doet. SCM Frigo behoort – net als ECR-Belgium – tot de Beijer REF Group. De units worden plug-and-play geleverd en worden allemaal in de fabriek getest alvorens op transport te gaan. “SCM Frigo heeft al een grote expertise opgebouwd met CO2-installaties, want de eerste subkritische werd in 2005 geleverd en de eerste transkritische in 2006”, aldus Karel Engelen van ECR- Belgium. “Naast begeleiding bij de opstart zorgt ECR-Belgium ook voor training van het servicepersoneel van het installatiebedrijf op de werf.”


Dit artikel werd overgenomen uit de 85ste editie van Cool & Comfort magazine. Het volledige blad met het originele artikel door Rudy Gunst is hier beschikbaar.

0 reacties